04.08.2010

Deep, Sam. Cum să discutăm pentru a obţine ceea ce vrem. / S. Deep, L. Sussman, trad.: M. Florescu, M. Sibinescu. - Bucureşti: Polimark, 1998. - 272p

Oamenii trebuie să înveţe numite tehnici prin care să determine la cei din jurul lor comportamentul dorit. Totodată, ei trebuie să înveţe cum să reacţioneze în faţa unor persoane răutăcioase, agitate, revendicate, agresive sau nechibzuite.
Fiecare capitol debutează cu un conţinut foarte asemanator situaţiilor reale pe care le-am observat. În partea a doua a cărţii veţi găsi mai multe sfaturi în legătură cu diverse situaţii. Ani de zile autorii au păstrat notiţele sau remarcile prin care unii manageri sau angajaţi frustraţi le-au descris persoane dificile.

Deary, Ian J. Inteligenta. Foarte scurtă introducere. - Bucureşti: All, 2008. - 131 p.


Există multe cărţi despre diferenţele de inteligenţă dintre oameni, şi era nevoie de un motiv întemeiat pentru a mai adăuga încă una la numărul acestora. În afara tratatelor scrise de academicieni pentru colegii lor şi pentru studenţi, predomină două tipuri de lucrări de popularizare. Există pe de o parte nenumărate cărţi de genul testaţi-vă-coeficientul de inteligenţă, care oferă o introducere în domeniul măsurilor mentale. În funcţie de scopul pe care îl obţineţi la aceste teste, ele vă vor flata ori vă vor deprima. Acestea funcţionează ca un fel de diagnostic al condiţiei fizice a creierului dumneavoastră, special pentru amatori.
Cartea de faţă se bazează pe date. Este o tentativă de a elimina intermediarii şi de a vă pune la curent cu cîteva date de cercetare actuale referitoare la inteligenţa umană. Nu există ceva de genul unei teorii a diferenţelor inteligenţei umane - nu în sensul în care ştiinţele precum fizica sau chimia au teorii.

Clegg, Brian. Dezvoltare personală / B. Clegg; trad.: D. L. Ilin. - Iaşi: Polirom, 2003.


Dezvoltarea personală este un subiect vast - cartea de faţă ar putea pune la fel de bine să se intituleze "cum să avem maximum de succes în viaţă" sau "cum să facem ca totul să ne meargă strună".
Această carte are două saecţiuni principale. În capitolul I - "Elementele de bază" - stabilim cunoştinţele pe care sunt construite exerciţiile şi tehnicile. Este foarte importantă asimilarea acestor cunoştinţe înainte de implicarea într-o activitate cum este dezgvoltarea personală - cine nu înţelege de ce trebuie să facă exerciţiile nu poate avea controlul deplin asupra acestei activităţi.
Cea de-a doua secţiune cuprinde un program de exerciţii şi tehnici - exerciţii pentru dezvoltarea propriilor calităţi şi tehnici care pot fi aplicate în relaţiile cu ceilalţi. Programul este împărţit în secvenţe, fiecare concepută pentru a putea fi exersată în timpul liber.

Colwell, Peter. Cheia succesului: Drumul tău către reușită / P. Colwell; trad.: O. Cogeanu. - Iasi: Polirom, 2003


Nu se întîmplă în fiecare zi sa apară o carte care să-ţi schimbe viaţa. Multe cărţi îşi distrează şi educă cititorii. Unele ajung pînă acolo încît să lase o impresie de lungă durată. În această carte, Peter Colwell identifică paşii concreţi pe care îi poţi întreprinde pentru a trece de la etapa planurilor la cea a acţiunii în legătură cu visurile şi aspiraţiile tale. Această carte reaminteşte clar că fiecare dintre noi trebuie să evite greşeala, scump plătită. de a lăsa viaţa "să ne trăiască".
Această carte te va motiva să priveşti dincolo de limitele tale personale şi să elimini forţele negative din viaţa ta, care te abat de la destinaţie. Spre deosebire de alte cărţi de autoformare, Cheia succesului îţi arată cum să faci faţă noii atenţii şi laudelor care însoţesc adeseori succesul şi cum să perpetuezi procesul realizărilor iar şi iar, prin asumarea de riscuri personale şi profesionale.

Cosnier, Jacques. Introducere in psihologia emotiilor si a sentimentelor / J. Cosnier; trad.: E. Galan. - Iasi: Polirom, 2007.


Emotiile, sentimentele, dispozitiile si pasiunile anima viata cotidiana si reprezinta elementele fundamentale ale acesteia. Conventiile sociale ne obliga insa adesea sa le canalizam intr-o anumita directie sau sa ni le reprimam. Chiar si studiul lor sta sub semnul ambiguitatii: pentru sociologi emotiile tin de psihologie, iar psihologii nu le analizeaza decit sub aspect patologic. Etologia le-a aplicat propriile metode de observare si evaluare specifice muncii de teren. Jacques Cosnier, medic, psihiatru, psihanalist si etolog, ofera in aceasta lucrare raspunsuri personale la citeva intrebari legate de psihologia emotiilor: Ce sint emotiile de baza si cum se definesc? Stresul este intotdeauna nociv? Emotiile sint universale sau sint specifice fiecarei societati? Eradicarea emotiilor este oare o perspectiva de dorit pentru umanitate?

Cuprins: Emotiile de baza si interactiunile sociale • Relatiile afective pozitive: dragostea si prietenia • Ura si formele violentei • De la schimb la impartasire: empatie si dispatie • Controlul individual • Controlul social • Absenta emotiilor: gindirea operatorie si alexitimia