01.03.2011

Lindenberg, P. Regele Carol I al României. – Bucureşti: Humanitas, 2010. -286 p.



Viaţa lui Carol I degajă tot parfumul de epocă al unui scris în urmă cu un secol. Evocarea aparţine cuiva care, a stat în preajma personajului său, fiindu-i chiar întîiului monarh un fel de fiu spiritual, şi l-a putut percepe în dimensiunea lui umană. Aspecte din viaţa de familie, din copilăria şi tinereţea viitorului rege la curtea de la Sigmaringen, şcoala, călătoriile, rămase, la un secol distaţă, inedite.

Cele mai bune 10 filme româneşti ale tuturor timpurilor: stabilite prin votul a 40 de critici / C. Corciovescu, M. Mihăilescu. – Iaşi: Polirom, 2010.


Cum a apărut această carte? La mijlocul anului 2008, Asociaţia Criticilor de Film le-a solicitat unor profesionişti să răspundă la întrebarea: „Care sunt cele mai bune zece lungmetraje de ficţiune româneşti produse din 1912 şi pînă azi?”. Au răspuns 40 de critici români. În final a rezultat 59 de titluri. Pe primele zece locuri s-au situat în ordine Reconstituirea (1970), Pădurea spînzuraţilor (1965), Moartea domnului Lăzărescu (2005), 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile (2007), Secvenţe (1982), Nunta de piatră (1973), La moara cu noroc (1956), A fost sau n-a fost? (2006), Proba de microfon (1980), Croazira (1981).
Nu e lesne să alegi zece filme din aproape 1000 afirmă C. Corciovescu, o coordonatoare a acestei cărţi, pe fiecare trebuie să-l priveşti cu ochiul de acum şi, pe cît posibil, fără idei preconcepute sau parti-pris-uri.

Mattioli, A. Big Luciano: Adevărata poveste a lui Pavarotti. – Bucureşti: Humanitas, 2008. – 210 p.


Pe 23 iulie 2006, am telefonat acasă la Pavarotti, la New York, Hampshire House, în Upper East Side, povesteşte autorul cărţii, Alberto Mattioli, o făceam aproape în fiecare zi cînd, pe 4 iulie, Big Luciano fusese operat de cancer la pancreas, iar vestea făcuse înconjurul lumii. Pînă atunci îmi răspunsese doar robotul. În seara aceea, mi-a răspuns o voce inconfundabilă, deşi „vorbită”. Era Big Luciano în persoană, abia revenit de la spital şi într-o extrem de bună dispoziţie pentr că se întorsese acasă cu zile. Un interviu? Fidel politcii sale de a nu refuza niciodată un interviu nimănui, ceea ce reprezenta de altminteri ubul dintre secretele succesului său, a acceptat. A fost ultimul pe care l-a acordat.
O carte fascinantă în care se vorbeşte despre viaţă, activitate, succes etc. A avut o viaţă plină de succes internaţional, tribulaţii publice sauprivate, de urcuşuri şi coborîşuri.